Меліорація та рекультивація земель - Полянський, Сергій Володимирович; Polianskyi, Serhii V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Метою навчальної дисципліни «Меліорація та рекультивація земель» є розгляд, комплексу гірничо-технічних, інженерно-гідрологічних та еколого-біологічних заходів зі штучного відтворення ґрунтового та рослинного покривів, родючості та водно-фізичних та інших властивостей ґрунту на територіях з деградованим ландшафтом (акваторіями), забруднених токсичними речовинами, техногенним рельєфом, зміненими гідрогеологічними умовами, порушених гірничо-видобувною, хіміко-технологічною та іншою діяльністю людини з метою максимально-можливої регенерації безпечного для здоров’я людей ландшафту придатного для господарського використання. Під меліорацією (реабілітацією) земель слід розуміти окремі гірничо-технічні, інженерно-гідрологічні, агрохімічні, еколого-біологічні прийоми (заходи) з метою покращення окремих властивостей земель, але не з максимально-можливою регенерацією функцій ландшафту. З допомогою меліорації та рекультивації відновлюються землі, що вийшли з природного використання, деградовані внаслідок тривалого техногенного впливу, при якому порушення функцій земель зумовлене тим, що на поверхню виносяться токсичні породи, запилюється атмосфера, змінюється режим ґрунтових вод, утворюються значні маси ґрунтів техногенного походження. Проблема рекультивації порушених земель носить системний характер, а отже, вона потребує розгляду під кутом зору різних наук і є однією з глобальних проблем людства, безпосередньо пов'язаної з його виживанням.
Keywords: гідротехнічні заходи; деградовані ландшафти; гірничовидобувна промисловість; кар'єри