Теоретико-методичні засади формування професійно-компетентнісного потенціалу фахівця дошкільної освіти - Мельник, Ірина Миколаївна (My University, 2022)
У підрозділі висвітлюються ключові позиції стосовно формування професійно - компетентнісного потенціалу фахівця дошкільної освіти. Акцентовано, що актуальність обраного аспекту вивчення зумовлена змінами парадигми сучасної освіти, жорсткими вимогами до підготовки кваліфікованих, конкурентноспроможних педагогів. Визначено методологічну основу дослідження, що ґрунтуються на ідеях психолого-педагогічних наук про особистість, принципах гуманізму, демократії, суб’єктно - діяльнісному підході до процесу формування професійного потенціалу фахівця дошкільної освіти. Презентований матеріал висвітлює сутність провідних понять «професійний потенціал», «компетентність», провідні положення стосовно впровадження компетентнісно - орієнтованої освіти. Заслуговує уваги визначена й схарактеризована структурна будова досліджуваної дефініції. Значний інтерес становлять пропоновані технології формування професійно - компетентнісного потенціалу фахівця дошкільної освіти. Результати дослідження є виважені висновки про доцільність підготовки професійно-компетентного вихователя ЗДО та обґрунтованість застосовуваних технологій у цьому процесі.