Українська тема в мемуаристичних повістях М. С. Лєскова 1870–1880 рр. - Соболевська, Галина; Sobolevs’ka, Galina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглядаються провідні аспекти української теми в мемуаристичних повістях М. С. Лєскова «Дитячі роки (Із спогадів Меркула Праотцева» і «Печерські антики (Уривки з юнацьких спогадів»). Головну увагу приділено аналізу образу Києва, його зв’язку з лєсковським ідеалом патріархально-християнського типу. Досліджено жанрове новаторство письменника, особливості поетики й стилю повістей. The main aspects of Ukrainian themes in memoirs’ stories «Childhood (From the memoirs of Merkul Praottsev» and «Caves Antique (Excerpts from youthful memories)» by Nikolay Leskov are considered in the article. The focus is on the analysis of the Kiev’s image, its relationship to the Leskov’s ideal of patriarchal-Christian type. Writer’s genre innovation, poetics’ peculiarities and stories’ style are studied.
Ukrainian Theme in Memoirs’ Stories by Nikolai Leskov of 1870-1880 Years
Соболевська Г. Українська тема в мемуаристичних повістях М. С. Лєскова 1870–1880 рр. / Галина Соболевська // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2013. – № 13 (262). – С. 98-102.
Keywords: мемуаристика; жанрове експериментаторство; біографізм; етнографізм; образ міста; фрагментарність; стрічкова композиція; memoirs; genre experimentation; biographism; ethnographic; the image of the town; fragmentariness; band composition