Дослідження збутової політики підприємства та обґрунтування напрямів підвищення її ефективності - Шевчук, Юрій Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розглянута характеристика значень і функцій збутової політики підприємства та подано визначення показників оцінювання її ефективності. Обґрунтовано стратегії формування ефективності збутової політики. Проведено діагностику ринку оптової торгівлі непродовольчими споживчими товарами та оцінено конкурентні позиції підприємства. В ході аналізу збутової політики підприємства було вибрано оптимальний тип маркетингового каналу розподілу, а саме – реалізація поліпропіленових пакувальних та технічних плівок через оптові торгові підприємства. Встановлено, що підприємству необхідно додержуватись стратегії утримання конкурентних позицій на ринку концентрації власних зусиль на засвоєному сегменті. Оцінено механізм управління збутовою політикою та обрано стратегічний напрям підвищення її ефективності. В роботі розглянуто сучасний стан системи збуту та стан збутової політики, а також сформовано більш ефективна стратегія збуту. Практичне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні вибору стратегічного напряму щодо підвищення ефективності збутової політики.
Keywords: збутова політика; ефективність; стратегія; підприємство