Зміна основних симптомів гонартрозу в результаті лікування та реабілітації - Андрійчук, О.; Andriychuk, O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті наведено дані щодо зміни об’єктивних показників функціонування колінних суглобів у хворих на гонартроз у результаті традиційного лікування та запропонованого додаткового курсу реабілітації. Усього в дослідженні взяли участь 596 хворих 0–ІІІ рентгенологічних стадій захворювання. Основою запропонованої програми були засоби фізичної реабілітації. Програма була доповненням до базового лікування, мала комплексний характер з індивідуально підібраною схемою застосування її засобів у поєднанні з освітніми програмами, психологічною підтримкою, дієтотерапією, фізіотерапією. Доведено ефективність запропонованої програми на основі порівняльних даних. Після курсу лікування та фізичної реабілітації індекс Лекена й ступінь тяжкості гонартрозу зменшився на 32 % у хворих КГ і на 53 % – в ОГ І групи, на 31 % у хворих КГ і на 48 % – в представників ОГ ІІ групи, на 32 % у хворих КГ і на 47 % – в ОГ ІІІ групи. The paper presents data on changes in indices of functioning of knee joints among patients with gonarthrosis by traditional treatment and rehabilitation of the proposed additional courses. In total 596 patients took part in 0-III radiographic stages of disease. The basis of the proposed program have been means of physical rehabilitation. The program was an addition to basic treatment, had complex character with individually selected scheme of its funds, along with educational programs, psychological support, diet therapy, physical therapy. Efficiency of the proposed program, is based on comparative data. After a course of treatment and physical rehabilitation Lekena index and the degree of severe gonarthrosis dicreases by 32 % of patients of control group and 53 % of patients of main first group, 31 % of patients of control group and 48 % of patients with main II group, 32 % of patients of control group and 47 % of patients of main III groupI
Changing of Maine Symptoms of Gonarthrosis as a Result of Treatment and Rehabilitation
Keywords: гонартроз; дослідження; реабілітація; gonarthrosis; research; rehabilitation