Сучасні підходи до вивчення категорії звертання в курсі «Синтаксис української мови» для студентів-філологів - Межов, Олександр Григорович (Національний університет «Києво-Могилянська академія», 2019)
У статті окреслено можливі сучасні підходи до вивчення категорії звертання студентами філологічних спеціальностей у курсі синтаксис української мови, що передбачають комплексний граматичний, стилістичний, лінгвопрагматичний, соціолінгвістичний аналіз. Закцентовано увагу на необхідності розгляду чотирьох семантико-синтаксичних різновидів звертань, їхніх формально-граматичних позицій у структурі речення, комунікативно-прагматичного потенціалу та соціолінгвістичного маркування в мовленнєвих актах.
Keywords: синтаксис; українська мова; звертання; адресат; суб’єкт