Податкова система україни та країн Європейського Союзу: порівняльний аспект - Стащук, Олена Володимирівна; Маслов, Роман Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Податкова система є одним із вирішальних інструментів економічної політики, котрий дозволяє регулювати фінансові потоки, стимулювати економічний розвиток та забезпечувати стабільність державних фінансів. Порівняння податкових систем України та країн Європейського Союзу є важливим для розуміння шляхів інтеграції та адаптації української економіки до європейських стандартів, особливо з огляду на наміри України щодо вступу до ЄС.Мета.Метою дослідження є ідентифікація особливостей функціонування податкової системи України та податкових системкран Європейського Союзу та на основі порівняльного аналізу виявлення їх позитивних та негативних характеристик. Методологія дослідження передбачає використання комплексного підходу, що включає аналіз та систематизацію джерел наукової та практичноїлітератури, нормативно-правової бази та аналітичних даних. В дослідженні застосовано методи порівняльного аналізу для визначення переваг та недоліків розглянутих податкових систе, системний підхід для визначення концептуальних засад функціонування податкової системи України такраїн ЄС, а також метод логічного узагальнення для формулювання висновків.Разом з тим, у статті використано табличний метод для наочного представлення результатів дослдіження. У статті визначено необхідність дослідження податкових систем країн Європейського Союзу та поаткової системи України. Виявлено, що рівень оподаткування в Україні відповідає середньоєвропейським показникам Проведено аналіз ставок за податком на додану вартість, податком на доходи фізичних осіб, податком на прибуток в Україні та у таких країнах Європейського Союзу, як Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, Польща та інших. Аналіз показав, що наразі в Україні одні з найнижчих податкових ставок за трьома основними податками серед розглянутих європейських країн. Доведено, що ідеальна система оподаткування відсутня. Визначено основні переваги та недоліки досліджуваних податкових систем. Доведеноважливість формування оптимальної системи оподаткуванняв Україні як ключового елемента соціально-економічного розвитку країнив умовах військової агресії. Запропоновано основні імперативи розвитку податкової системи України в умовах євроінтеграційних процесів.
Keywords: ефективність; податки; податкова система; оподаткування; податкове навантаження; європейський союз; H 30; H 24; 336.02; H 25