Психологія педагогічна і дитяча - Бабій, Микола Федорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Програма навчальної дисципліни «Психологія педагогічна і дитяча» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальністю 013 початкова освіта, освітнього ступеня «бакалавр». Зорієнтована на формування у студентів знань про особливості онтогенезису людської психіки та вплив на цей процес навчання та виховання. Навчальний курс є прикладною дисципліною, яка входить до галузевих напрямків: «Психологія розвитку» та «Психологія діяльності». Окремі теми пов’язані з такими науками як: загальна психологія, педагогіка, фізіологія людини, філософія.Мета і завдання навчальної дисципліни Розкрити основні фундаментальні положення та закономірності психологічної науки, а також озброїти слухачів міцними теоретичними знаннями з психології, які допоможуть їм сформувати адекватну поведінку у відповідності до умов професійної діяльності. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: - основні поняття з психології; - основні методи психолого-педагогічних досліджень; - основні закономірності особистісного та інтелектуального розвитку індивіда під впливом навчання та виховання; - механізми і закономірності навчання та виховання; - психологічні аспекти інтелектуального розвитку; - психологічні теорії; - психологічні особливості розвитку у період дитинства; - психологічні процеси та стани. вміти: - визначати механізми та закономірності розвитку дітей, - розкривати особливості прояву інтелектуальної сфери; - визначати зв’язки між рівнем інтелектуального і особистісного розвитку; - визначати особливості організації та управління навчальною діяльністю учнів і вплив цих процесів на їх інтелектуальний і особистісний розвиток та навчально-пізнавальну активність; - застосовувати базові методики психологічних досліджень.
Keywords: психологія; психологія дитяча; педагогічна психологія