ДОСВІД УКРАЇНОМОВНОЇ АДАПТАЦІЇ ОСОБИСТІСНОГО ОПИТУВАЛЬНИКА HEXACO M. C. ASHTON & K. LEE - Карпенко, Зіновія; Климпуш, Арсен (My University, 2025)
Мета полягала в отриманні задовільних психометричних характеристик україномовної версії опитувальника HEXACO. Методи. До творення україномовної версії методики було залучено чотири психологи-білінгви, які здійснили прямий і зворотний переклад англомовного оригіналу й ухвалили її погоджений варіант. Для перевірки валідності україномовної версії опитувальника HEXACO у складі факторів «Чесність, скромність» (H), «Емоційність» (E), «Екстраверсія» (X), «Доброзичливість» (A), «Свідомість, сумлінність» (C), «Відкритість досвіду» (O) відібрано окремі шкали опитувальників: OCEAN R. McCrae, P. Costa в адаптації І. Барко, А. Кирієнко, В. Барко; характерологічних тенденцій Т. Лірі в адаптації Л. Собчик; невротизації особистості KON-2006 J. Aleksandrowicz, K. Klasa, J. Sobański, D. Stolarska в адаптації О. Орлова та І. Лобанова. Результати. У дослідженні взяло участь 437 осіб віком від 18 до 67 років (79% жінок і 21% чоловіків). Перевірка ретестової валідності проводилося із залученням 74 осіб. Психометричні показники адаптації опитувальника HEXACO здобуто внаслідок: 1) оцінки показників релевантних шкал інших методик факторам HEXACO на предмет відповідності їх нормальному розподілу за допомогою тесту Шапіро-Вілка; 2) з’ясування внутрішньої узгодженості шкал україномовної версії опитувальника за допомогою коефіцієнтів Альфа-Кронбаха й Омега МакДональда; 3) перевірки ретестової надійності опитувальника з використанням критерію Вілкоксона; 4) визначення конвергентної валідності україномовної версії опитувальника HEXACO шляхом кореляційного аналізу показників цього та відповідних шкал інших опитувальників; 5) встановлення еквівалентності факторної структури україномовного варіанту опитувальника HEXACO оригіналу; 6) визначення дискримінантності шкал опитувальника. Результати дослідження припускають виокремлення субшкали «Толерантність» у складі фактору «Чесність-Смиренність», уточнення статусу конструкту «Справедливість» як конгломерату рис доброзичливості і скромності під впливом етнокультурних особливостей вибірки. Висновки. Встановлено, що шкали україномовної версії опитувальника HEXACO мають статистично значущі показники внутрішньої узгодженості, конструктної та дискримінантної валідності, ретестової надійності й адекватно відтворюють факторну структуру оригіналу.

Purpose was to obtain satisfactory psychometric characteristics of the Ukrainian-language version of the HEXACO personality inventory. Methods. Four bilingual psychologists were involved in creating the Ukrainian-language version of the methodology. They performed direct and back translation of the English original and approved its agreed-upon version. To verify the validity of the Ukrainian-language version of the HEXACO inventory within the factors of Honesty-Humility (H), Emotionality (E), Extraversion (X), Agreeableness (A), Conscientiousness (C), and Openness to Experience (O), individual scales from the following questionnaires were selected: OCEAN by R. McCrae, P. Costa adapted by I. Barko, A. Kyriienko, V. Barko; characterological tendencies by T. Leary adapted by L. Sobchyk; and personality neuroticism KON-2006 by J. Aleksandrowicz, K. Klasa, J. Sobański, D. Stolarska adapted by O. Orlov and I. Lobanov. Results. The study involved 437 individuals aged 18 to 67 years (79% women and 21% men). Retest validity was checked with the involvement of 74 individuals. Psychometric indicators of the HEXACO inventory adaptation were obtained by: 1) evaluating the indicators of relevant scales of other methods against HEXACO factors for compliance with their normal distribution using the Shapiro-Wilk test; 2) determining the internal consistency of the Ukrainian-language version's scales using Cronbach's Alpha and McDonald's Omega coefficients; 3) checking the retest reliability of the questionnaire using the Wilcoxon criterion; 4) determining the convergent validity of the Ukrainian-language version of the HEXACO inventory through correlational analysis of the indicators of this and corresponding scales of other questionnaires; 5) establishing the equivalence of the factor structure of the Ukrainian-language version of the HEXACO inventory to the original; 6) determining the discriminability of the inventory's scales. The study results suggest the isolation of a "Tolerance" subscale within the "Honesty-Humility" factor and a clarification of the status of the "Fairness" construct as a conglomerate of agreeableness and humility traits under the influence of the sample's ethnocultural characteristics. Conclusions. It was found that the scales of the Ukrainian-language version of the HEXACO inventory have statistically significant indicators of internal consistency, construct and discriminant validity, retest reliability, and adequately reproduce the original factor structure.
Keywords: шестифакторний особистісний опитувальник HEXACO; валідність; надійність тесту; структурно-факторна еквівалентність; етнокультурна специфіка вибірки