Сучасні трансформації історичної пам’яті польського та українського суспільств щодо міжетнічного конфлікту на Волині 1943–1944 років - Стрільчук, Людмила Василівна; Strilchuk, Liudmyla V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Стаття присвячена впливу історичної пам'яті українського та польського суспільств на сучасні міждержавні відносини сусідніх країн. Судячи з історії двосторонніх відносин між Україною та Польщею, що склалася через чверть століття, міжнародні конфлікти минулого, негативні соціальні та історичні стереотипи, незгода складних сторінок загальної історії можуть суттєво вплинути на міжнародні відносини і, як результат гуманітарної сфери держави. Сучасні трансформації історичної пам'яті польських і українських суспільств свідчать про тенденцію до загострення міжетнічних протиріч. The article focuses on the influence of the historical memory of the ukrainian and polish societies on the modern interstate relations of the neighbouring countries. Judging by the quarter century long history of the bilateral relations between Ukraine and Poland international conflicts of the past, negative social and historical stereotypes, non-agreement of the difficult pages of the common history can significantly influence on the international relations and as a result on the humanitarian sphere of the state. Modern transformations of the historical memory of Polish and Ukrainian societies show a tendency to exacerbate interethnic contradictions.
Keywords: історична пам'ять; historical memory; науковий дискурс; scientific discourse; міждержавні відносини; interstate relations; міжнародні конфлікти; international conflicts; соціально-історичні стереотипи; social and historical stereotypes; трансформація пам'яті; transformation of memory; місця національної пам'яті; places of national memory; міжетнічні протиріччя; interethnic controversies; злагода; concordance; непорозуміння; misunderstandings; Україна; Ukraine; Республіка Польща; Republic of Poland