Еволюція виборчої системи Республіки Польща (на прикладі парламентських виборів) - Цісарук, Владислав Ярославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу та практичне значення отриманих результатів. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні засади дослідження» визначено поняття та основні характеристики виборчої системи, розкрито сутність основних підходів до класифікації виборчих систем. У Розділі 2 «Становлення та еволюція виборчої системи Республіки Польща» визначено особливості становлення виборчої системи Республіки Польща у 1990–1997 рр. та з’ясовано специфіку виборчих кампаній у Польщі в період 2001–2023 рр. Розділ 3 розкриває ключові аспекти функціонування виборчої системи Республіки Польща і визначає основні напрями модернізації виборчої системи України. У Висновках підсумовано результати дослідження, визначено потребу та основні напрями модернізації виборчої системи України у контексті досвіду Республіки Польща
Keywords: виборча система; Республіка Польща; Україна; парламентські вибори