Транспозиційна граматика українського дієслова - Мельник, Ірина Анатоліївна (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
У монографії комплексно досліджено транспозиційну граматику українського дієслова. Запропоновано двоступеневу типологію чотирьох різновидів дієслівних транспозицій із подальшою їхньою ієрархізацією. Схарактеризовано спеціалізовані та неспеціалізовані аналітичні складники дієслівних транспозитів. Виявлено ступені продуктивності дієслівних словотворчих афіксів. З’ясовано специфіку функціонування всіх різновидів дієслівних транспозитів у формально- і семантикосинтаксичних структурах простих елементарних і ускладнених реченнєвих побудов. Для науковців, викладачів, аспірантів і студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів, учителів загальноосвітніх шкіл.
Keywords: транспозиція; дієслівна транспозиція; дієслівні зв’язки