Межі сучасної поезії - Кицан, Олена; Kytsan, Olena (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті запропоновано аналіз тих поезій, де тісно взаємодіють два різновиди організації художньої мови – вірш і проза. Сучасна поезія відкрита для експериментів, а тому автори дозволяють собі поєднувати в одному тексті поетичне і прозове начала, внаслідок чого виникають твори, які несуть подвійне емоційне навантаження. До таких текстів ми відносимо римовану метричну прозу, строфічну прозу, вірш у прозі, верлібр та полі-метричні конструкції, які поєднують у собі вірш і прозу. The article analyses those poetries, where verse and prose, two varieties of artistic language organization, cooperate closely. A modern poetry is open for experiments, for this reason authors allow themselves to combine the poetic and prosaic elements in one text. As a result, we get texts that carry double emotional loading. Among such texts there are rhyme metrical prose, strophic prose, verse in prose, vers libre and pollymetric constructions that combine a verse and prose.
The Boundaries of Modern Poetry
Keywords: проза; вірш; ритм; рима; метр; метризована проза; алітерація; ритмічна проза; римована проза; prose; verse; rhythm; rhyme; metre; metrical prose; alliteration; rhythmical prose; rhyme prose