Якість води річок басейну Західного Бугу в межах Волинської області та перспективи її поліпшення - Судимак, Віталіна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню якості води річок басейну Західного Бугу у Волинській області з екологічної санітарно-гігієнічної та народногосподарської точки зору. Проаналізовано основні джерела забруднення поверхневих вод. Проведена оцінка якості води даних річок для питного, промислового та сільськогосподарського водокористування. Розглянуто забруднення вод волинських річок басейну Західного Бугу хлоридами, сульфатами, нафтопродуктами, Cu, Fe, Mn, Zn, Cr, леткими фенолами, СПАР, Cd, Fe, Ni, Pb. Дана об’єднана оцінка якості води. У середньому по водотоках Волинської області, сума іонів в річках Західного Бугу відповідає 1 категорії якості «відмінна», «дуже чиста». Якість води в річці Західний Буг та її притоках за трофо-сапробіологічними критеріями відносилася до ІІІ класу: «задовільні», «забруднені» води, як за найгіршими, так і за середніми значеннями наявних показників. З металів води найбільше забруднені кадмієм, за найгіршими величинами відповідає 5-6 категоріям якості. Якість води річок басейну Західного Бугу за найгіршими та середніми значеннями блоків індексів (І1, І2, І3) і величиною інтегрального екологічного індексу (ІЕ) відноситься до категорій «чиста» – «забруднена», а стан «добрий» — «задовільний». Для поліпшення якості води пропонується низка заходів зокрема: впровадження роздільних систем водозабезпечення населення і промислових підприємств, розширення засобів і методів очищення забруднених вод, заміна питної води в комунальному господарстві на воду технічної якості та ін.
Keywords: басейн Західного Бугу; якість води; гідрологічний режим; гідрохімічний режим; ГДК; забруднення; водокористування