Сучасний вплив господарської діяльності на стан басейну р. Стир - Ганущак, М. М.; Тарасюк, Ніна Адамівна; Hanushchak, M. M.; Tarasiuk, Nina A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статі проаналізовано основні напрямки впливу господарської діяльності на геоекологічний стан басейну р. Стир. Визначено, що найбільший вплив на басейн чинять будівництво ставків та водосховищ, меліоративні роботи, зведення лісів, розорювання земель та зростання рівня урбангізації. Міра цього впливу суттєво різниться в межахї височинної та низовинної території басейну.

In the article are analized main directions of influence of the economic activiti on the Styr River Basin geo-ecological conditions/ It is determined that the most influential are: ponds and reservoirs construczion, melioration, forestation, ploving and urbanization groving. Level of this influence differ dramaticalle between lovlands and heights of the river basin.
Contemporary influence of the economic activity on the Styr River Basin conditions
Keywords: басейнова система; осушувальна меліорація; зведення лісів; розорювання; basin system; drain melioration; forestation; plowing