Сутнісна характеристика та взаємозв’язок понять «рухова активність» і «фізична активність» - Індика, Світлана; Бєлікова, Наталія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Актуальність. Численними науковими дослідженнями доведено, що рухова активність значною мірою сприяє дотриманню людиною здорового способу життя. Сьогодні одним із факторів кризового стану здоров’я громадян України є обмежена рухова активність. Мета дослідження – визначити сутність і зміст понять «рухова активність» та «фізична активність», обґрунтувати взаємозв’язок між ними. Методи досліджень. У дослідженні використано метод теоретичного аналізу й узагальнення інформації електронних баз даних. Результати досліджень. Існують різні підходи до тлумачення понять «рухова активність» і «фізична активність» та ступені їх ототожнення. Загальноприйнятим сучасним визначенням рухової активності є твердження, що рухова активність – це будь-який рух тіла людини, який здійснюється завдяки роботі скелетних м’язів і супроводжується додатковими затратами енергії. Спеціально організована рухова (фізич на) активність є різновидом рухової активності в межах виконання тренувальних програм та спрямована на придбання нового рівня фізичних якостей і здібностей. Фізична активність визначається як заняття фізичними вправами в різних формах фізичного виховання. Окремі науковці ототожнюють фізичну та рухову активність у навчально-виховній сфері. Ми поділяємо думку щодо обґрунтованого тр актування аналізованого поняття «рухова активність людини» в інтерпретації М. Дутчака: «це свідоме переміщення тіла та/або його частин у просторі та у часі, яке здійснюється завдяки роботі скелетних м ’язів, що потребує додаткових витрат енергії та спрямоване на досягнення визначеної мети». Висновки. На сучасному етапі існують різні підходи до тлумачення понять «рухова активність» і «фізична активність». Їх актуалізація засвідчила доцільність використання поняття «рухова активність», а поняття «фізична активність» – для позначення виду діяльності, основу якого становлять заняття фізичними вправами в різних формах фізичного виховання. Отже, «рухова активність» людини є більш широким поняттям, ніж «фізична активність».
Keywords: рухова активність; здоров’я людини; фізичні вправи; м’язова діяльність; фізичні якості; 796.012.4/.6