Особливості відновлення спеціальної фізичної працездатності спортсменів ігрових видів спорту з пошкодженням нижніх кінцівок - Джафар Тайсір Мохаммад Аль-Куран; Шаді Абделбасет Мохаммад Алхуб; Ніканоров, Олексій Костянтинович; Jafar Tayseer Mohammad Al-Quran; Shadi Abdelbaset Mohammad Alkhob; Nikanorov, Oleksiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті наведено дані щодо перспективи застосування в програмах фізичної реабілітації спортсменів ігрових видів спорту з пошкодженням нижніх кінцівок пліометричних вправ, спрямованих на відновлення спеціальної фізичної працездатності. Мета роботи – провести аналіз та узагальнення науково-методичних даних із питань відновлення швідкісно-силових якостей у спортсменів після травм. Установлено, що в сучасних методиках фізичної реабілітації спортсменів з ушкодженнями опорно-рухового апарату не трапляються комплексні програми з використанням пліометричних вправ. Їх застосування сприяє ефективному відновленню швидкісно-силових якостей спортсмена, а також профілактиці рецидивних травм. The article provides us with the data on possibility of application of plyometric exercises aimed at restoration of special physical performance in the programs of physical rehabilitation of athletes of playing sports with injuries of lower extremities. The objective of the work isto analyze and generalize scientific and methodological information on restoration of speed-power qualities of athletes after injuries. It wasdiscovered that the modern methods of physical rehabilitation of athletes with injuries of the musculoskeletal system don’t include complex programs with the use of plyometric exercises. Their application contributes to effective recovery of speed-power qualities of an athlete, as well as prevention of recurrent injuries.
Peculiarities of Restoration of Special Physical Working Capacity Ofathletes of Playing Sports with Injuries of Lower Extremities
Keywords: фізична реабілітація; спортсмен; нижні кінцівки; спеціальна фізична працездатність; пліометричні вправи; physical rehabilitation; athlete; lower limbs; special physical performance; plyometric exercises