Концептуальні метафори у мові програмного забезпечення - Біскуб, Ірина Павлівна; Biskub, Iryna P. (Ужгородський національний університет, 2008)
Статтю присвячено вивченню проявів концептуальних метафор у мові програмного забезпечення (ПЗ). На матеріалі мовних засобів, використаних у інтерфейсі програми Microsoft Word проаналізовано онтологічні, структурні, морфологічні і пропозиціональні метафори. Особлива увага приділяється встановленню когнітивних механізмів метафоризації у мові ПЗ. The article touches upon the notion of conceptual metaphor and its representations in the software language. Ontological, structural, morphological, and propositional metaphors are analyzed on the basis of language means used in Microsoft Word interface. Special attention has been focused on the cognitive mechanisms of software language metaphorization.
Keywords: метафора; metaphor; концептуальна метафора; мова програмного забезпечення; взаємодія користувача і комп’ютера; conceptual metaphor; software language; human-computer interaction