Магічне коло в культурі та мові східних слов'ян - Жуйкова, Маргарита Василівна; Zhujkova, Marharyta V. (Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, 2002)
В науковій літературі існує як мінімум шість версій походження звороту на кривой не объедешь <объехать>. Очевидно, першим його спробував пояснити Моріс Міхельсон в своїй двотомній праці "Русская мысль и речь. Своё и чужое" (1902-1903 рр.). В другій половині ХХ століття свої версії щодо походження цього виразу висували такі відомі фразеологи, як Л.Ройзензон, В.Жуков, В.Мокієнко, М.Шанський, В.Зімін, А.Філіппов. Промовистим є сам факт постійних спроб етимологізації ідіоми на кривой не объедешь — він свідчить про те, що жодна з гіпотез не дала відповіді на цілу низку питань, що виникають в зв'язку з цією цікавою ідіомою.