The Influence of Physical Activity Program on Physical Fitness of Older Adult Women - Niźnikowska, Ewelina; Ніжніковська, Евеліна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Physical fitness is one of the main factors determining the basis of health, quality of life and well-being, which is why more and more attention should be devoted to this issue among older adults. The aim of the study was to gain knowledge of physical fitness of older adult women after the application of the 6-month program of physical activity. The study included thirty five women over the age of 60, who were listeners of University of the Third Age in Biała Podlaska. The Fullerton Functional Fitness Test was used to assess physical fitness. Activities undertaken by the surveyed women within the 6-month program of classes, in which the dominant forms were streamline gymnastics, aqua aerobics and nordic walking, had a positive impact on improving their physical fitness. Physical activity programs focused on improvement of physical activity responsible for the overall functioning of an older adult person should be developed for people over 60 years of age. Фізична підготовка – один з основних чинників, що визначають основи здоров’я, якість життя й хороше самопочуття. Саме тому все більше уваги має приділятися цьому питанню серед літніх жінок. Мета дослідження – отримати знання про фізичну підготовку серед жінок старшого віку після застосування 6-місячної програми фізичної активності. У дослідженні взяли участь тридцять п’ять жінок віком понад 60 років – слухачів Університету третього століття в Бялій Підлясці. Для оцінки фізичної активності вико-ристано Fullerton Functional Fitness Test. Фізичну активність здійснено після опитування жінок у межах програми 6-місячних курсів, у яких домінуючими формами визначено гімнастику, акваеробіку і nordic walking, що мало позитивний вплив на покращення фізичної підготовки досліджуваних. Слід розробити програми фізичної активності для жінок старших 60 років, спрямовані на підвищення фізичної підготовки. Ключові слова: фізична підготовка, програма фізичної активності, жінки старшого віку.
Вплив програми фізичної активності на рівень фізичної підготовки жінок старшого віку
Keywords: physical fitness; physical activity program; older adult women; фізична підготовка; програма фізичної активності; жінки старшого віку