Особливості формування лідерських якостей у дітей передшкільного віку - Мельник, Ірина Миколаївна (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2024)
Проблему лідерських якостей дошкільників розкривають через низку споріднених із лідерством понять - статусність, впевненість у собі, самооцінка тощо.
Keywords: Формування лідерських якостей виступає сьогодні одним із ключових аспектів формування та розвитку особистості дитини, що впевнена у собі, уміло володіє комунікативними навичками та уміннями приймати зважені рішення і досягати бажаних результатів. Такі засади продиктовані сьогодні оновленим Базовим компонентом дошкільної освіти . У передшкільному віці відбувається інтенсивний розвиток дитини, активно формуються особистісні якості, на які дитина буде спиратися в дорослому житті. Це відноситься також і до лідерських якостей, таких як дисциплінованість, самостійність, витримка, наполегливість, завзятість, рішучість і відповідальність. Ці якості допомагають дитині ще у передшкільному віці відповідати за свої вчинки і поведінку, дозволяють навчитися без сторонньої допомоги управляти своїм життям.; лідерський потенціал дошкільника; співпраця з дорослими; індивідуальна пізнавальна діяльність; саморозвиток; формування особистості дошкільника; Педагогіка; 373.2(082) З-41