Проблема адаптивності майбутнього педагога у контексті формування його професійної мобільності - Пріма, Раїса Миколаївна; Prima, Raisa M. (Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, 2013)
Висвітлюється проблема адаптивності майбутнього педагога, пов’язана з процесом професіоналізації особистості фахівця, кінцевою метою якого є формування комплексу значущих якостей, з-поміж яких виокремлюється професійна мобільність. Уточнюється термінологічне трактування адаптивністі через порівняння з поняттями «адаптація», «адаптованість». Акцентується на тому, що основна роль у розвитку адаптивності майбутнього педагога у контексті професіоналізації належить процесам самопізнання, саморегуляції - особистісній адаптації. The article deals with the problem of adaptation of a future teacher, related to the process of professionalisation of a specialist’s personality, the ultimate goal of whose is forming of a meaningful qualities complex, among which professional mobility is distinguished. Terminological interpretation of adaptation is specified through comparing the concepts of «adaptation», «adaptability». Attention is concentrated on a basic role in the development of adaptation of a future teacher in the context of professionalisation, which belongs to the processes of self-knowledge, self-regulation, - to personal adaptation.
A problem of adaptability of a future teacher in the context is forming of professional mobility
Keywords: професіоналізація; адаптація; адаптивність; адаптованість; професійна мобільність; особистісна адаптивність; professionalisation; adaptation; adaptability; adapted; professional mobility; personal adaptability