Психологічний аналіз поведінкової діяльності студентів у конфліктних ситуаціях - Слободянюк, Олена Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних факторів конфліктної поведінки студентів, шляхів вирішення, управління та попередження конфліктів. Дослідження особливостей усвідомлення студентами соціально-психологічних чинників виникнення міжособистісних конфліктів показують, що юнацькому віку властиве розуміння конфлікту переважно як негативного явища з достатньо адекватним усвідомленням міри власної схильності до конфліктності та її спрямованості на певні об'єкти. Проте позитивна сторона конфліктів полягає в тому, що з їх допомогою студенти певним чином зміцнюють себе, розвиваються, підвищують самооцінку та отримують досвід, за допомогою якого вирішуватимуть конфліктні ситуації у майбутньому. У роботі проаналізовано основні теоретичні та методичні підходи до вивчення конфлікту, його сутності та причин виникнення, з’ясовано залежність конфліктної поведінки особистості від певної системи психологічних детермінант, розкрито характер їх взаємозв'язку та взаємозалежності, експериментально визначено основні фактори конфліктної поведінки студентської молоді щодо формування необхідних умінь і навичок для успішного вирішення конфліктів.
Keywords: юнацький вік; конфлікт; суперництво; співробітництво; компроміс; пристосування; уникнення; стилі поведінки; агресія; тривожність