Фертильність мікро- й макрогаметофітів мейотичних мутантів томата - Лісовська, Тетяна Павлівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Войтюк, Василь Петрович; Андреєва, Валентина Вікторівна; Lisovska, T. P.; Vojtyuk, V. P.; Kuzmishyna, I. I.; Andreeva, V. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Наведено результати дослідження фертильності мікро- й макрогаметофітів, а також морфометричних параметрів пилку дев’яти мейотичних мутантів томата (Lycopersicon esculentum Mill.). Усі мутації, крім мутації додаткового поділу мейозу amd, викликають істотне зниження фертильності продуктів чоловічого та жіночого мейозу. Мутант amd виявляє повну стерильність і найменші розміри пилку, проте високу фертильність макрогаметофітів. The results of the study of fertility micro- and macrogametophytes, as well as the morphometric parameters of the pollen of nine meiotic mutants of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) was presented. All mutations, except mutations additional meiotic division amd, cause significant reduction in fertility products of male and female meiosis. The аmd mutant reveals a complete sterility of the pollen and the smallest size, but high fertility macrogametophytes.
Fertility of Micro-and Makrogametophytes Meiotic Mutants of Tomato.
Keywords: мейотичні мутанти; томат; пилок; фертильність; мікрогаметофіт; макрогаметофіт; meiotic mutants; fertility; microgametophyte; macrogametophyte; pollen; tomato