Програма оптимізації психофізичного стану майбутніх поліцейських у процесі фізичного виховання - Вербовий, Василь Петрович; Verbovyi, Vasyl (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті здійснено наукове обґрунтування підходів до оптимізації психофізичної підготовки майбутніх поліцейських, формування організаційно-управлінського складника професійно спрямованої діяльності в системі фізичної підготовки курсантів вищих навчальних закладів МВС України. Виявлено, що чинна система організації фізичної підготовки недостатньо ефективна та не дає змоги повноцінно вирішувати вимоги освітньо-кваліфікаційних характеристик щодо готовності майбутніх поліцейських до виконання службових обов’язків з управління фізичною підготовкою в структурних підрозділах Національної поліції, що є вагомою складовою частиною фахового становлення. На основі результатів проведених досліджень із впровадження авторської програми з фізичного виховання розкрито позитивну динаміку психофізичних якостей, психічних процесів, когнітивного, діяльнісного, організаційного й практичного компонентів інтегральної оцінки готовності майбутніх поліцейських. Сформовано модель професійно спрямованої системи фізичної підготовки курсантів; запроваджено нові підходи до набуття курсантами організаційно-управлінських умінь, використання яких достовірно позитивно вплинуло на психофізичний стан курсантів. The article is dedicated to scientific grounding of approaches to optimization of psychophysical preparation of future police officers, formation of a managerial and organizational constituent of activity in the system of physical training of cadets of higher educational establishments of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine. It was discovered that the acting system of organization of physical preparation is not effective enough and does not allow to fully solve the requirements of educational and qualification characteristics concerning readiness of future police officers to implementation of official duties from a management by physical training in structural subdivisions of the National police that are the ponderable constituent of the professional becoming. On the basis of the results of the conducted researches from introduction of the author program of physical education, it was revealed the positive dynamics of psychophysical qualities, mental processes, cognitive, functioning, organizational and practical components of integral estimation of readiness of future policemen. It was formed the model of professionally aimed system of physical preparation of cadets; it was introduced the new approaches to obtaining by cadets new organizational and managerial skills, the use of which reliably positively influences psychophysical condition of cadets.
Program of Optimization of Psychophysical Condition of Future Police Officers in the Process of Physical Education
Keywords: курсанти; психофізичний стан; психофізичні якості; нейродинамічні властивості; соматичне здоров’я; фізична підготовленість; cadets; psychophysical condition; psychophysical qualities; neurodynamic properties; somatic health; physical preparedness