Система дієслівних форм у поліській говірці села Липне - Громик, Юрій Васильович; Hromyk, Yurij (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано дієслівні форми в одній говірці з ареалу середньополісько-західнополіського пограниччя. Простежено особливості дієслівного формотворення на прикладі інфінітива, теперішнього, минулого, майбутнього часів, наказового та умовного способів, дієприкметників, дієприслівників. З’ясовано чинники впливу на існування діалектних відмінностей у досліджуваній формотвірній системі. Проаналізовані явища дієслівної словозміни в основному кваліфіковано як морфологічні інновації фонетичного, рідше аналогійного походження. Морфологічних архаїзмів виявлено небагато. Ареал аналізованих явищ дієслівної словозміни продовжується в інших північноукраїнських говірках. Analysis of verb forms in a dialect of the range Middle Polissya − Western Polissya frontier. Traced the features of verbal shaping the example of the infinitive, present, past, future times, imperative and subjunctive mood, participles, gerunds. Found out the factors that influenced the existence of dialect differences in the study formotvirniy system. Analyzed the phenomenon of verb inflection is mainly characterized as morphological innovations phonetic, less analogical origin. Morphological archaisms found little. The area of the analyzed phenomena verbal inflection continues in other northern Ukrainian dialects.
The System of Verb Forms in the Polissiyan Dialect of the Village Lipno.
Keywords: говірка; словозміна; дієслово; словоформа; флексія; граматична аналогія; фонетична інновація; dialect; inflection; verb; word form; inflection; grammatical analogy; phonetic innovation