Особливості викладання геохімічних дисциплін на географічних факультетах - Вовк, Олександр Павлович; Vovk, Oleksandr P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Проаналізовано вітчизняну та закордонну геохімічну літературу. Проведено порівняння української та англійської геохімічної термінології. Узагальнено досвід викладання трьох геохімічних дисциплін на географічному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Проаналізовані навчальні плани географічних факультетів університетів Республіки Польща. Запропоновані варіанти навчальних геохімічних дисциплін для географічних факультетів. Обґрунтовані напрямки, які повинні вивчати дані дисципліни. На основі аналізу міждисциплінарних зв’язків визначено курси та семестри, коли повинні читатися дані дисципліни. Обґрунтована кількість лекційних і лабораторних годин та напрямки, які необхідно розглянути на лекціях. Запропоновані види лабораторних робіт, для проведення яких, затрати на обладнання – мінімальні.

In the article the Ukrainian and foreign geochemical literature is analyzed. the comparison of Ukrainian and English geochemical terminology has been carried out. The experience of teaching of three geochemical disciplines at the Faculty of Geography of the Lesya Ukrainka Eastern European National University is summarized. The curriculums of geographical departments of universities of the Republic of Poland are analyzed. The variants of geochemical disciplines that should be studied at geography faculty are suggested. The directions, which should be given at the discipline are grounded. On the basis of the analysis of interdisciplinary connections, courses and semesters are determined, when the discipline should be given. The number of lectures and laboratory hours and directions that must be considered at lectures is substantiated. The proposed types of laboratory work, for which, the cost of equipment is minimal.
Peculiarities of teaching geochemical disciplines at geography faculty
Keywords: геохімія; вища освіта; географічний факультет; геохімічна термінологія; geochemistry; higher education; geography faculty; geochemical terminology