Політологія - Байрак, Сергій Олександрович; Bairak, Serhii O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Нормативний курс «Політологія» читається студентам усіх напрямів підготовки СНУ імені Лесі Українки на різних курсах відповідно до навчальних планів напрямів гуманітарного та природничого профілів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» денної форми навчання. Предметом курсу є вивчення закономірностей розвитку політичної сфери суспільства, рушійних сил і змісту політичних процесів, теоретичних і практично-політичних аспектів функціонування політичних інститутів із врахуванням світового та вітчизняного досвіду. За своїм змістом курс відноситься до предметного поля історії й теорії політики, який представлено як сукупність теоретико-методологічних і практично-політичних аспектів дослідження політичної сфери суспільства. Матеріли курсу мають логічний зв’язок із викладанням таких дисциплін: філософія, соціологія, теорія держави і права, конституційне право зарубіжних країн, державне управління, всесвітня історія, політична історія України, та ін. Мета та завдання курсу. Студент повинен глибоко оволодіти основами політичних знань, досягненнями вітчизняної та зарубіжної політичної науки, усвідомити сутність, природу і механізми здійснення політичної влади, практику всесвітньо-історичного й вітчизняного досвіду функціонування політичних інститутів і процесів, закономірності їх розвитку, засвоїти норми політичної поведінки, набути необхідних навиків застосування принципів сучасного політичного мислення до аналізу соціально-політичних процесів, що відбуваються в Україні та світі.
Keywords: політологія; політична влада; політична система; політичні режими