Логоритміка в системі корекційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами - Капітула, Мар'яна Станіславівна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2023)
На сучасному етапі розвитку освіти в Україні актуальними є проблеми розвитку, навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Як свідчить практика, у роботі з такими дітьми використовують безліч методичних засобів, одним з яких є логоритміка. Логоритміка або логопедична ритміка – це корекційне заняття, яке спрямоване на запуск та розвиток мовлення, включаючи в себе комплекс вправ, що супроводжуються музикою та рухами, музикою та словами, музикою та словами і рухами. Поняття «логоритміка» складається з двох частин: «лого» – термін, що означає «виховання правильного мовлення», та «ритміка» – термін, що означає «рівномірний, розмірений», тож логоритміка і застосовує цілий комплекс різноманітних засобів, в основі яких – слово, рух, музика.
Keywords: Спеціальна освіта; Логоритміка; Діти з ООП; Корекційна робота