Історико-філософський аспект визначення поняття саморозвитку особистості - Терещук, Вікторія; Tereshchuk, Viktoriya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Розглянуто проблему саморозвитку особистості в її історико-філософському аспекті. Охарактеризовано основні історичні етапи, а також проаналізовано праці вчених різних епох, присвячені проблемі саморозвитку особистості. Виділено тенденції дослідження проблеми особистісного саморозвитку людини на кожному історичному етапі. Визначено, що велике значення для саморозвитку особистості мають такі процеси, як самопізнання, самосвідомість, пізнавальна активність, самоаналіз, саморефлексія, самовизначення. It was considered the problem of self–development of personality in its historical and philosophical aspect. It was characterized the main historical stages and analyzed the works of scientists of different ages that are dedicated to the problem of self–development of personality. It was singled out the tendencies of studying of the problem of human personal self–development on each historical stage. It was defined that huge meaning for personality self–development have such processes as self–actualization, self-consciousness, cognitive activity, self–analyses, self-reflection, self–definition.
Hostorical and Philosophical Aspect of Defining of the Notion of Self–Development of Personality
Keywords: історико-філософський аспект; самопізнання; рефлексія; пізнавальна активність; саморозвиток особистості; historical and philosophical aspect; self–actualization; reflection; cognitive activity; self–development of personality