Сучасний стан боргової безпеки України та напрями її зміцнення - Стащук, Олена (My University, 2025)
Вступ. Ризики та кризові явища у фінансовій системі України, що спричинені воєнним станом в Україні та необхідністю посиленого фінансування національної оборони України, актуалізують проблематику дослідження сучасного стану боргової безпеки. Вирішення зазначених питань неможливе без формулювання достатньо обґрунтованих рекомендацій щодо політики боргового фінансування з метою запобігання фінансовим кризам. Мета – оцінювання тенденцій та сучасного стану боргової безпеки України з використанням інтегрального індикатора для формулювання основних напрямів зміцнення боргової безпеки вітчизняної фінансової системи. Методи дослідження. У статті використано такі методи дослідження, як: системний, структурний, аналізу та синтезу, графічний та табличний, індикаторний, метод інтегрального аналізу та логічного узагальнення. Результати. Досліджено сутність боргової безпеки держави, визначено її роль у фінансовій безпеці держави. Визначено набір індикаторів для оцінювання стану боргової безпеки України та проведено її аналіз. Обчислено інтегральний індикатор боргової безпеки України протягом 2019 – 2023 років та відображено його тенденції. Результати обчислень дозволили виявити загрози борговій безпеці України та стуктуризувати їх за зовнішнім або внутрішнім джерелом виникнення. Висновки. Обґрунтовано основні причини зниження рівня боргової безпеки, серед яких виокремлено: зростання в динаміці дефіциту державного бюджету; політична криза, воєнний стан та необхідність фінансування національної оборони у рекордних для країни обсягах; фінансування за рахунок державних запозичень дефіциту державного бюджету; збільшення державних видатків і зменшення надходжень до державного бюджету, що пов’язано з наслідками пандемії COVID-19 та воєнним станом в Україні.
Keywords: боргова безпека; фінансова безпека; індикатори боргової безпеки; воєнний стан; інтегральний показник; загрози борговій безпеці; E60; 336.1