Психологічні особливості якості життя медичних працівників - Куцик, Ярина Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі та першому розділі представлено актуальність та результати теоретико-методологічного аналізу психологічних особливостей якості життя медичних працівників. Зокрема, проаналізовано, зіставлено й узагальнено підходи у науковій літературі щодо феномену якості життя, його основних характеристик. Описано особливості професійного вигорання й професійної деформації серед медичних працвників з різним професійним досвідом й індивідуальними психологічними особливостями, їх вплив на якість життя медиків. Якість життя є комплексною категорією, що має субʼєктивнообʼєктивний характер і формується через різноманітні показники, які відображають умови життя та загальний стан населення. У другому розділі обґрунтовано комплекс методик і процедури емпіричного дослідження особливостей якості життя медичних працівників; розкрито соціально-психологічну характеристику вибірки; наведено кількісний та якісний аналіз даних констатувального етапу дослідження. Описано організаційно-методичні засади діагностичного дослідження особливостей якості життя медичних працівників. Корекційно-тренігова програма описана у третому розділі і є результатом проведеного теоретичного й емпіричного дослідження якості життя медичних працівників та спрямована на подолання професійного вигорання, зниження рівня тривожності та стресу. Програма фокусується на підвищенні задоволеності роботою, покращенні якості життя та збереженні психічного здоров’я медичного персоналу. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми психологічних особливостей якості життя медичних працівників.
Keywords: якість життя; стрес; досвід; медичні працівники; стресостійкість; професійне вигорання