ВИВЧЕННЯ ДОМІНАНТНИХ СТРАХІВ У ДІТЕЙ З ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ НА РІЗНИХ СТАДІЯХ ЛІКУВАННЯ - Скаковська, Анастасія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Мета. В статті наведені результати дослідження страхів у дітей молодшого шкільного віку, що хворіють на онкогематологічні захворювання. Здійснений порівняльний аналіз статевих відмінностей домінантних страхів у дітей з онкогематологічними захворюваннями, проведено порівняльний аналіз страхів в трьох вибірках онкологічних пацієнтів з відмінним досвідом хвороби на різних стадіях лікування. Методи. Для виконання завдань дослідження дитячих страхів застосовувалась методика О.І. Захарова, були використані такі методи опрацювання результатів як: порівняльний аналіз (t-test Стьюдента) та однофакторний дисперсійний аналіз (критерій Шеффе). Результати. За результатами проведеного дослідження онкохворі дівчатка характеризуються наявністю медичних страхів, страхів перед тваринами, страхів перед казковими героями, страхом власної смерті, страхом смерті батьків, страхом кошмарних снів та страхами пов’язаними з засинанням. Для досліджуваних хлопчиків з онкохворобами більш характерно боятись фізичних ушкоджень та просторових страхів. Встановлено відмінні домінантні страхи у дітей з онкологічними захворюваннями з різною тривалістю перебування на лікуванні за шкалами методики виявлення дитячих страхів, також відмінні домінантні страхи у дітей з онкологічними захворюваннями та у відносно здорових дітей з контрольної групи. Виявлено статистично значущі відмінності за шкалами методики дослідження дитячих страхів між досліджуваними дітьми з онкологічними захворюваннями, що пройшли трансплантацію та іншими хворими досліджуваної групи, між досліджуваними дітьми з онкологічними захворюваннями, які досягли ремісії з тими, хто не увійшов у ремісію. Висновки. За даними проведеного дослідження можна визначити, що діти з онкогематологічними захворюваннями та відносно здорові з контрольної групи характеризуються відмінними домінантними страхами. Також можна зробити наступні висновки, що домінантні страхи у дітей з онкологічними захворюваннями значно відрізняються на різних етапах лікування й тісно пов’язані з індивідуальним досвідом хвороби.
Keywords: онкогематологічні хвороби; молодший шкільний вік; психологічні особливості; 159.922.7; 616-006