Актуалізація когнітивно-семантичних сегментів понятійного складника концепту «УКРАЇНА» (на матеріалі текстів німецькомовних ЗМІ) - Семенюк, Тетяна Петрівна; Бондарчук, Олена Юріївна (My University, 2024)
Стаття присвячена дослідженню когнітивно-семантичних сегментів понятійного складника концепту УКРАЇНА, які є ключовими одиницями номінативного поля аналізованого концепту. Концепт УКРАЇНА належить до етноспецифічних мовних репрезентантів, які характерні для певної етнічної групи або культури та відображають особливості мови, мислення та цінностей певного народу. Досліджуваний концепт має польову структуру, яка містить понятійний, образно-асоціативний та ціннісний складники. У науковій розвідці здійснено ґрунтовний аналіз даних лексикографічних джерел, на основі яких описано понятійний складник концепту УКРАЇНА, вербалізатори якого віднесено до ядерної зони номінативного поля аналізованого концепту. Шляхом контекстуального та когнітивно-семантичного аналізу виокремлено мовні одиниці, які репрезентують понятійний складник концепту УКРАЇНА та формують приядерну зону його номінативного поля. До ядерної зони номінативного поля відносимо спізвучну з аналізованим концептом лексему-номінатор «Україна» та її похідні, утворені суфіксальним способом та основоскладанням: Ukrainer, Ukrainisch, Ukrainisierung, Entukrainisierung, Ukraine-Konflikt, Ukraine-Krieg, Russland-Ukraine Krieg. До приядерної зони належать когнітивно-семантичні сегменти аналізовного концепту, які сигналізують про його суспільні, політичні, культурні, географічні та соціальні характеристики: назва столиці та інших міст України: Kyjiw, Lwiw, Luzk, Donezk, Odessa usw.; області та регіони України: Kyjiwer Gebiet, Osten der Ukraine, Westen der Ukraine, Süden der Ukraine, Norden der Ukraine, Zentrum der Ukraine usw.; прізвища президента та інших високопосадовців: Wolodymyr Selenskyj, Dmytro Kyleba usw.; назви площ та вулиць: Maidan, Nesaleshnosti Straße тощо.
Keywords: Німецька мова; концепт УКРАЇНА; номінативне поле концепту; ядерна та приядерна зони номінативного поля; 811.112.2’37