Базова загальновійськова підготовка (Військова топографія. Виживання) - Король, Павло Пилипович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У першій частині навчально-методичного посібника наведено інформацію про предмет і завдання військової топографії, місцевість та її елементи, основні типи і види місцевості, їх тактичні властивості, способи вивчення місцевості, а також про призначення, масштаби, структуру, зміст та характеристики топографічних карт, у другій – наведено інформацію про орієнтування, орієнтири та цілеуказання, способи орієнтування на місцевості за допомогою небесних світил, компаса, годинника, карти та місцевих предметів, визначення сторін горизонту різними способами, визначення свого місцезнаходження, орієнтування карти, у третій – викладено базові принципи, прийоми та способи виживання в автономних умовах, протидії впливу природних факторів на людину і забезпечення її життєдіяльності в польових умовах, зокрема вибору місця та облаштування укриття, добування вогню без сірників, розкладання і підтримання багаття, водозабезпечення військовослужбовців під час виконання бойових завдань. Структурою видання передбачено органічне поєднання теоретичного і практичного матеріалу, що дозволяє використовувати його при виконанні самостійної роботи. Посібник призначений для здобувачів вищої освіти, які опановують основи військової топографії та виживання у рамках курсу базової загальновійськової підготовки, викладачів та інструкторів відповідного тематичного спрямування і тих, хто цікавиться теорією та практикою використання топографічних карт у військовій справі, орієнтування на місцевості та забезпечення життєдіяльності в польових умовах.
Keywords: базова загальновійськова підготовка; військова топографія; виживання; орієнтири; цілеуказання; автономне виживання; 623.64(075.8)