Основи економіки - Потапова, Алла Геннадіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Загальною метою освітнього компонента «Основи економіки» є формування системи знань про загальні основи функціонування і розвитку економічних систем та моделі поведінки в них господарюючих суб’єктів, оволодіння методикою викладання освітнього компонента в школі. Основними завданнями вивчення освітнього компонента є: формування системи знань про економічну поведінку суб’єктів економіки в умовах обмежених виробничих ресурсів і безмежних потреб у суспільстві; набуття ринково-економічного мислення студентів; з’ясування ролі економічних знань у процесі реалізації економічної політики та економічному регулюванні, засвоєнні розуміння тих ринкових перетворень, що відбуваються у національній та світовій економіці; вироблення вміння самостійно здійснювати аналіз економічних процесів; вивчити зміст та структуру шкільної економічної освіти, підручників; забезпечити засвоєння теоретичних засад методики викладання економіки; навчити аналізувати шкільні підручники та інші засоби навчання і доцільність застосування дидактичних інструментів; проектувати зміст навчання, різні види пізнавальної діяльності учнів і способи їх включення у процес навчання; забезпечити оволодіння навичками організації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроці та коригування в процесі ведення уроку; виробити вміння користуватися методичним апаратом викладання економіки, забезпечити опанування елементами педагогічних технологій та теоретичних знань з економіки. Містить практичні роботи з освітнього компонента «Основи економіки», методичні рекомендації для виконання окремих завдань, питання для перевірки і контролю знань та організації самостійної роботи здобувачів освіти. Рекомендовано здобувачам освіти першого бакалаврського рівня вищої освіти, галузі знань 01 Освіта/Педагогіка, спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія), освітньої програми Середня освіта. Географія. Економіка.
Keywords: економіка; попит; пропозиція; 33(075.3)