Адміністрування у сфері охорони державного кордону - Ляшенко, Софія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено комплексне наукове дослідження адміністративного механізму охорони державного кордону України в контексті його правового й організаційного забезпечення, з урахуванням сучасних викликів безпекового, технологічного, міграційного та геополітичного характеру. Проаналізовано основні теоретико-методологічні підходи до вивчення адміністративної діяльності у сфері прикордонної безпеки. Визначено, що прикордонна безпека є невід’ємною складовою національної безпеки держави, а адміністративна діяльність у цій сфері поєднує в собі елементи управління, контролю, моніторингу, реагування, нормативного регулювання та взаємодії з міжнародними структурами. Розкрито основні проблеми чинної системи прикордонного адміністрування: нормативну неврегульованість, низьку міжвідомчу координацію, обмежене фінансування, кадрову нестабільність, слабку цифрову трансформацію, відсутність цілісної стратегії розвитку
Keywords: адміністрування; охорона державного кордону; прикордонна безпека; система державного управління; національна безпека