Досвід ЄС із гармонізації прямого оподаткування й можливості його використання в Україні - Кулай, Аліна Василівна; Kulaj, A. V. (My University, 2015)
У статті проаналізовано процеси консолідації прямого оподаткування в ЄС, що відбулися в період 1957-2014 років, визначено основні етапи конвергенції податкової політики ЄС, їх взаємозв’язок та вплив на розвиток національних економік країн-членів. Аналіз податкового навантаження в ЄС проведено з використанням кластерних методів, з точки зору структури всіх податків, включаючи обов’язкові страхові внески на соціальне забезпечення. Обґрунтовано доцільність впровадження досвіду прямого оподаткування ЄС для України. In the article it is analysed the processes of consolidation of direct taxation in the EU, which took place in the period of 1957 – 2014. We determined the main stages of the convergence of the taxation policy in the EU, their relationships and effect on the development of national economies of member countries. We analysed the tax strain in the EU using cluster methods, from the perspective of the structure of all taxes including obligatory insurance contributions for social security. It is proved the expediency of application of the EU experience in direct taxation for Ukraine.
EU experience in consolidation of direct taxation and the possibilities of its use in Ukraine
Keywords: гармонізація прямого оподаткування; Україна; ЄС