Виникнення "єврейського питання" в Російській імперії наприкінці ХVІІІ ст. - Трофімук, Тетяна Михайлівна; Trofimuk, Tetiana M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано зміну етнічної структури населення Російської імперії наприкінці ХVІІІ ст. Визначено, що внаслідок трьох поділів Речі Посполитої Росія отримала не лише нові території, а й нових підданих, серед яких значну кількість складало єврейське населення, чисельність якого у складі імперії до цього часу була незначною. Автором встановлено, що політика російського уряду щодо єврейської спільноти була неоднозначною і складною у різні періоди її історії. З одного боку, вона була направлена на відокремлення євреїв, які відрізнялися від іншого населення світоглядом, релігією, традиційним укладом життя та характером своєї економічної діяльності, а з іншого боку – на злиття їх з іншим населенням.

The changing of ethnic structure of the population of the Russian Empire in the late eighteenth century was analysed in the article. It was determined, that Russia got new subjects, besides new territory. A large number among of them were the Jewish population, but their number in the empire was insignificant by this time. The author determined, that the policy of the Russian government at the expense of Jewish community, was ambiguous and complicated in the different periods of its history. It was directed to the separation of the Jews and to merge them with other people, because they were differed from other public by their ideology, religion, traditional way of life and the nature of their economic activity.
The emergence of the "Jewish question" in the Russian Empire in the late XVIII century
Keywords: Російська імперія; Russian empire; Волинська губернія; Volyn Gubernia; етнічна меншина; ethnical minority; єврейська община; Jewish community; кагал; qahal