Розробка туристичних й екскурсійних маршрутів у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки - Коцан, Наталія; Мазурець, Роман; Kotsan, Natalia; Mazurets, Roman (My University, 2018)
У статті піднято питання розробки туристичних та екскурсійних маршрутів. Розкрито суть понять «екскурсія», «екскурсант», «екскурсійний маршрут». Розглянуто перспективні напрями використання туристичного потенціалу Волинської області та історико-культурного потенціалу м. Луцька для проектування екскурсійних маршрутів. Показано внесок науковців Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у справу поліпшення екскурсійного обслуговування гостей та жителів м. Луцька. Запропоновано проект пішохідної екскурсії «Адміністративні місця міжвоєнного Луцька». Зазначено, що для розробки цієї екскурсії підібрано об’єкти (історичні будівлі), розроблено схему екскурсійного маршруту, сформовано текст екскурсії та визначено її мету. Наголошено, що екскурсія розрахована як на гостей, так і жителів м. Луцька й має на меті формування уявлень про розбудову адміністративних споруд міста в період Другої Речі Посполитої (1921‒1939 рр.), до складу якої у міжвоєнний період відносилася територія сучасного м. Луцька та Волині. Зазначено, що пропонована екскурсія складається з десяти етапів під час яких оглядається певна будівля та розповідається історія функціонування конкретної адміністративної установи Другої Речі Посполитої в м. Луцьку (Земельного банку, Польського банку, міської адміністрації, Окружного земельного управління). Акцентовано, що екскурсія «Адміністративні місця міжвоєнного Луцька» носить не лише пізнавальний характер, а й має на меті зменшення українсько-польської напруженості, яка виникла на фоні історичних подій, та має стати одним із кроків українсько-польського примирення. Крім того, вказано, що екскурсія «Адміністративні місця міжвоєнного Луцька» може бути проведена з метою відпочинку й організації дозвілля, підвищення культурно-освітнього рівня, поліпшення міжетнічного взаєморозуміння та спілкування. Наголошено, що розробка й розширення екскурсійно-маршрутної бази сприятиме всебічному вивченню історії міста, нагромадженню матеріалу для поповнення фондів краєзнавчого музею, покращенню екскурсійного обслуговування гостей та жителів Луцька. In the presented article the author highlightes the issues of development of tourism and excursion routes. The essence of the concepts «excursion», «tourist», «excursion route» is evaluated consistently. Challanging directions of tourist potential in Volyn region, historical and cultural resources of Lutsk are taken into consideration. The article describes the contribution of the scientists of the Lesya Ukrainka Eastern European National University to the improvement of excursion service for guests and residents of Lutsk. The article displays the project of walking tour «Administrative places of interwar Lutsk». It is noted that objects (historical buildings) were selected, the scheme of the excursion route, the text of the tour was formed and its purpose were defined for the elaborating the following exursion. It is noted that the excursion is designed both for guests and residents of Lutsk and aims at forming ideas about the development of administrative buildings of the city at the time of The Polish-Lithuanian Commonwealth (1921–1939), which included the territory of the modern city in the interwar period, Lutsk and Volyn. It is highlighted that the excursion consists of ten stages during which a certain building is examined and the history of functioning of a specific administrative institution of the Polish-Lithuanian Commonwealth in Lutsk (Land Bank, Polish Bank, City Administration, District Land Administration) is described. It is emphasized that the excursion «Administrative places of interwar Lutsk» is not only cognitive, but also aims at reducing the Ukrainian-Polish tension that arose on the background of historical events and should become one of the steps of Ukrainian-Polish reconciliation. In addition, it is indicated that the tour «Administrative places of interwar Lutsk» can be conducted for the purpose of recreation and leisure organization, increase cultural and educational level, improve interethnic mutual understanding and communication. It was emphasized that the development and expansion of the excursion base would contribute to the comprehensive study of the history of the city, the accumulation of material for replenishing the funds of the museum of local knowledge, and the improvement of excursion service of guests and residents of Lutsk.
Development of Tourist and Excursion Routes at Lesya Ukrainka Eastern European National University
Keywords: екскурсія; екскурсійний маршрут; Луцьк; Польща; Україна; excursion; excursion route; Lutsk; Poland; Ukraine