Духовність і душевність як ціннісні виміри та орієнтації людського життя - Сохацька, Оксана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Статтю присвячено проблемі духовності, душевності як вимірам людського життя. Розкрито суть і зміст поняття духовності, цінностей і ціннісних орієнтацій. Підкреслюється, що духовність є основою людського життя, формування культури особистості, тобто із відкриття і плекання в собі духовності починається процес самопізнання, творче ставлення до себе. В статті відзначається, що особистісна система цінностей виконує роль внутрішнього інтегратора, внутрішнього стрижня культури. Світоглядна культура, що виросла на основі культурних багатств суспільства і загальнолюдських цінностей являє собою потенціал культури особистості, який покликаний забезпечити духовний і душевний комфорт особистості.
Keywords: світоглядна культура; духовність; душевність; система цінностей; особистість; інтеграція