Синтез та антиоксидантна активність 2-метил-5-хлоро-2,3-дигідроімідазо[2,1-b][1,3]тіазол-6-карбальдегіду - Іванків, Олександр; Дюрдяй, Михайло; Салієва, Леся; Сливка, Наталія; Марушко, Лариса; Вовк, Михайло (Наукове товариство імені Шевченка, 2024)
Праця присвячена синтезу 2-метил-5-хлоро-2,3-дигідроімідазо[2,1-b][1,3]тіазол-6-карбальдегіду та оцінці його актиоксидантного потенціалу. Для реалізації сформульованого завдання як субстрат був використаний синтетично доступний 2-метил-2,3-дигідроімідазо[2,1-b][1,3]тіазол-5(6Н)-он, який вводили у реакцію Вільсмаєра-Хаака під час нагрівання з комплексом ДМФА/РОСl3. Склад та будова одержаного хлоральдегіду однозначно підтверджені комплексним фізико-хімічним аналізом, зокрема даними елементного аналізу, хроматомас-, ІЧ- та ЯМР-спектрів. Оцінку його антиоксидантної активності виконували за допомогою методу інгібування радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразилу (DPPH). Експериментально підтверджено, що показник інгібування радикалів синтезованою сполукою за концентрації 5 мМ становить 54,1 %.
Keywords: 2-метил-2,3-дигідроімідазо[2,1-b][1,3]тіазол-5(6Н)-он; антиоксидантна активність; аналіз DPPH; 2-метил-5-хлоро-2,3-дигідроімідазо[2,1-b][1,3]тіазол-6-карбальдегід; реакція Вільсмаєра-Хаака; 547.78+615.3