Ключові світоглядні концепти в амеріндіанській міфології - Корець, Богдан Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню ключових світоглядних концептів у міфології корінних народів Америки з урахуванням когнітивних та лінгвокультурних особливостей. Основну увагу приділено міфологічним наративам мая та ацтеків, які дозволяють простежити спільні мотиви й уявлення культур Мезоамерики. У роботі визначено та досліджено три основні концепти: “CYCLICAL TIME”, “MORALITY” та “NATURE”, які формують унікальне світобачення цих народів і відображають їхнє сприйняття часу, природи та взаємин між людьми й божествами. Аналіз наративів показав, що амеріндіанська міфологія вирізняється багатошаровістю мовної структури, складною символікою чисел, природних елементів та метафоричних образів, які слугують інструментами передачі абстракції через конкретику. Розглянуто лінгвокогнітивні засоби, за допомогою яких у міфах відтворюється ідея єдності й циклічності часу, а також зв'язок між людським і природним світами. Встановлено, що міфи виконують важливу функцію збереження колективної пам’яті, слугуючи механізмом передачі культурних традицій, цінностей і формування етнічної ідентичності. Космогонічні й антропогонічні визначають принципи світобудови, зумовлюючи соціальні норми та поведінкові моделі. Отримані результати свідчать про синкретичний світогляд корінних народів Америки, де космос, природа й моральність утворюють єдину систему, підтримувану мовою, наративами та ритуальними практиками.
Keywords: світоглядні концепти; міф; наратив; амеріндіанська міфологія; лінгвокогнітивні засоби; культурні особливості