Символічно-сакральна мотивація семантики числа у фразеології Західного Полісся - Мацюк, Зоряна Сергіївна; Matsiuk, Zoriana S.; Фенко, Марія Ярославівна; Fenko, Mariia Ya. (My University, 2014)
У статті зроблено спробу ґрунтовного та різноаспектного дослідження західнополіських фразеологізмів із числовим компонентом. Проаналізовано числівникові фразеологічні одиниці, коріння яких приховане в національній культурі краю, символіці, традиціях. У розвідці акцентовано увагу на символічному наповненні стійких висловів, у яких числівники не втрачають основного значення, а надають додаткових, супровідних семантичних характеристик, увиразнюючи зміст фразеологічних одиниць. This paper deals with detailed and multidimensional analysis of Western Polesia phraseological units which include numbers. Phraseological units that contain numerical elements have been examined in terms of the national culture, symbols and traditions of the region within which they have their roots. In this article great attention is also devoted to symbolic meaning of idiomatic expressions in which the numerals do not lose their primary meaning but also provide additional semantic characteristics which make the content of phraseological units more precise.
Symbolic and Sacred Aspects of Numerically-Oriented Semantics within Phraseological Units of Western Polesia
Keywords: areal phraseological units; phraseological units; numerical component; symbolics; semantics; ареальна фразеологія; фразеологізми; числовий компонент; символіка; семантика