Байронічні мотиви й образи у творчості Пантелеймона Куліша - Девдюк, Іванна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Досліджено байронічні мотиви й образи у творчості П. Куліша. Проаналізовано генезу зацікавлення письменника спадщиною англійського поета, простежено форми та засоби художнього функціонування байронічних елементів у творах "Україна", "Исправницкая дочка", "Магомет і Хадиза", "Маруся Богуславка"; розкрито їхнє значення для розвитку українського письменства.
Keywords: байронізм; байронічні елементи; мотиви; образи; ліро-епічна поема