Електронні дидактичні ігри як ефективний засіб ознайомлення дітей дошкільного віку з множинами - Ємчик, Олександра Григорівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2020)
Статтю присвячено узагальненню теоретичних основ використання електронних дидактичних ігор у контексті формування логіко-математичної компетентності дітей дошкільного віку, та їх ознайомлення з множинами зокрема. Констатовано необхідність вивчення та створення електронного дидактичного матеріалу, використання якого спрямоване на оволодіння логіко-математичною компетентністю дітьми дошкільного віку. У зв’язку із визначенням поняття множини одним із основних в математиці, формування початкових уявлень у дітей про множину та її властивості визначено основоположним напрямом в елементарній математичній освіті. Електронні дидактичні ігри визначено як один з методів активного навчання, вид навчальних занять, що відрізняються наявністю правил, фіксованої структури ігрової діяльності та системи оцінювання, організованих у вигляді навчальних ігор з використанням інформаційно-технічних засобів. Схарактеризовано такі види дидактичних, у тому числі електронних, ігор з множинами: на виявлення властивостей та ознак предметів і об’єктів; на оволодіння дітьми операціями/методами порівняння, класифікації, узагальнення, серіації, аналізу, синтезу; на оволодіння логічними діями і розумовими операціями в ігровій діяльності (накладання, прикладання, порівняння). Узагальнено, що використання електронних дидактичних ігор буде ефективним при дотриманні таких вимог: надання дитині максимальної свободи; націлення на обстеження предметів, об’єктів, людей, що з’являються на екрані персонального комп’ютера чи планшета; збагачення сенсорного досвіду відчуттів і сприймань дитини; насичення запланованої діяльності елементами несподіваності, варіативності, під час добору навчальних та ігрових програм; орієнтування на індивідуальний життєвий досвід дитини; можливість досліджувати, експериментувати тощо.
Keywords: логіко-математична компетентність дітей дошкільного віку; поняття множини; дидактичні ігри; електронні дидактичні ігри; 373.2.016:511-028.42:004