Геоекологічна оцінка природно-заповідного фонду Чорнобаївщини в умовах формування регіональної екомережі Черкащини - Конякін, С. М.; Чемерис, І. А.; Konyakin, S. M.; Chemerys, I. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Висвітлено фізико-географічні особливості й ландшафтну структуру Чорнобаївського району. Проаналізовано зміни функціональної структури територій та об’єктів ПЗФ Чорнобаївщини. Досліджено репрезентативність ландшафтів та рослинного покриву на територіях і об’єктах ПЗФ Чорнобаївського району в межах Лівобережного Придніпров’я. Розроблено та науково обґрунтовано структурні елементи локальної екомережі регіону як важливого складника регіональної екомережі Черкащини, створено картосхему. Виділено природні ядра, екокоридори, буферні зони, які охоплюють більшість об’єктів та територій ПЗФ. Результати досліджень можуть бути використані в регіональних та локальних схемах і проектах природокористування та формування екомережі Чорнобаївщини. The physico-geographical specialties and landscape structure of Chornobayivsky region is given. The changes in the functional structure of territories and objects of the NRF of Chornobayivsky region. There were investigated the representativeness of landscapes, vegetation in the territories and objects of the NRF Chornobayivsky region within the left-bank Dnieper. Structural elements of Chornobayivsky region local eco-network were developed and scientifically-grounded, as an important component of the regional ecological network Cherkassy, a map is created. Defined natural cores and ecological corridors, protective zones, comprise the majority of objects and territories of the NRF. The results of researches can be used in regional and local programs, schemes and designs of nature management and ecological network forming of Chornobayivsky region.
Geo-environmental Evaluation of Natural Reserve Fund of Chornobayivschyny in the Emerging Regional Ecological Network Cherkassy
Keywords: Чорнобаївський район; охорона біоландшафтного різноманіття; природно-заповідний фонд; проектна локальна екомережа; природні ядра; екокоридори; буферні зони; Chernobaevsky area; protection of bio-landscape diversity; natural-reserved fund; designed local econetwork; natural cores; ecological corridor; protective zone