Сапропелеві рекреаційно-туристичні ресурси озер Волинської області - Пасічник, Михайло Петрович; Ільїн, Леонід Володимирович; Хільчевський, Валентин Кирилович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Монографія присвячена виявленню, кількісному та якісному оцінюванні сапропелевих пелоїдів Волинської області, а також розробці прикладних засад їхньої охорони й лікувально-оздоровчого використання. У виданні систематизовано теоретико-методологічні підходи щодо дослідження прісноводних сапропелевих грязей. Запропоновано авторську методику оцінювання озерних родовищ сапропелю за першочерговістю освоєння для рекреаційно-туристичних потреб. Значна увага приділена вивченню мінерального й органічного складу, фізико-механічних властивостей та санітарно-епідеміологічного стану сапропелевих відкладів озер. На підставі аналізу й узагальнення фактичного матеріалу оцінено перспективні ресурси сапропелевих пелоїдів Волинської області та запропоновано заходи з їхньої охорони й раціонального використання. Для географів, екологів, фахівців курортної й рекреаційно-туристичної галузей, водного господарства, охорони навколишнього природного середовища, науково-педагогічних працівників й здобувачів вищої освіти.
ВСТУП...7 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ОЗЕРНОГО САПРОПЕЛЮ...9 1.1. Поняттєво-термінологічна система дослідження озерних сапропелевих відкладів...9 1.2. Структура, склад, фізико-хімічні й бальнеологічні властивості лікувальних грязей...16 1.3. Застосування сапропелю в бальнеології та терапевтичній косметології...21 1.4. Критерії оцінювання якості сапропелевих пелоїдів...26 1.5. Методичні основи й алгоритм дослідження...30 РОЗДІЛ 2. ПРИРОДНІ УМОВИ ТА САПРОПЕЛЕВИЙ ФОНД...38 2.1. Природні умови регіону як основний чинник формування сапропелю...38 2.2. Озерні системи як середовища нагромадження відкладів...43 2.3. Сапропелевий фонд Волинської області...49 РОЗДІЛ 3. РЕЧОВИННИЙ СКЛАД ТА ОСНОВНІ БАЛЬНЕОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ САПРОПЕЛЮ...58 3.1. Лімнолого-географічний аналіз опорних родовищ сапропелю...58 3.2. Хімічний склад води озер...66 3.3. Фізико-механічні властивості сапропелю...70 3.4. Мінеральний склад сапропелю...77 3.5. Органічні компоненти сапропелю...85 3.6. Хімічний склад грязьового розчину сапропелю...89 3.7. Санітарно-мікробіологічний стан донних відкладів озер...91 3.8. Бактерицидні властивості сапропелю...96 3.9. Техногенні радіонукліди в озерних відкладах...98 РОЗДІЛ 4. РЕСУРСИ САПРОПЕЛЮ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧОГО ТУРИЗМУ НА ВОЛИНІ...101 4.1. Ресурсна оцінка сапропелевих пелоїдів Волинської області...101 4.2. Раціональне використання й охорона озерного та сапропелевого фонду...115 4.3. Сучасні аспекти розвитку лікувально-оздоровчого туризму...125 ВИСНОВКИ...133 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...136 ДОДАТКИ...151
Keywords: сапропель; донні відклади; озеро; лікувальні грязі; пелоїди; рекреація; грязелікування; терапевтична косметологія; лікувально-оздоровчий туризм; рекреаційне природокористування; природно-ресурсний потенціал; рекреаційна лімнологія; Волинська область; 911.3:379.8]:556.56 (477.822)