Естетична утопія групи «Прозодяг» як синтез мистецтв: формування перших інституцій із дизайну одягу - Капітоненко, Олександра; Kapitonenko, Olexandra (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено особливому аналізу моди авангарду як синтезу мистецтв у контексті пострадянського простору і визначенню її формотворчого потенціалу. Мода в її інституалізованих формах – це вже мода, яка стає реальністю мистецького, а також естетичного синтезу. Група митців «Прозодяг» була складним паліативом авангардного мистецтва та утопічної виробничої ідеологеми побудови індустріалізованого соціуму. Її сутність формувалася в рамках лабораторного експерименту, що знаходив свої форми інституалізації як науковий простір і був пов’язаний з Московським інститутом художньої культури – ІНХУК. В ІНХУК входили такі конструктивісти, як Олексій Ган, Олександр Родченко, Варвара Степанова, абстракціоніст Василь Кандин¬ський, кубофутирист Володимир Татлін та ін.The Aesthetic Utopia of the Group «Production Clothing» as a Synthesis of Arts: the Formation of the First Institution of Fashion Design. Fashion in institutionalized forms – it’s already fashion that becomes artistic and also aesthetic synthesis reality. The essence of a group «Production clothing» that which was difficult palliative avant-garde art and the production of utopian ideologies of construction of industrialized society. It was formed as the part of a laboratory experiment that found new form as the institutionalization of scientific space and was associated with the Moscow Institute of Artistic Culture – IAC. Such сonstructivists as Alexei Gan, Alexander Rodchenko, Varvara Stepanova, abstract artist Wassily Kandinsky, Vladimir Tatlin cubofuturists included in this institute.
The Aesthetic Utopia of the Group «Production Clothing» as a Synthesis of Arts: the Formation of the First Institution of Fashion Design
Keywords: мода; прозодяг; авангард; дизайн одягу; утопія; експеримент; fashion; production clothing; advance guard; design of clothes; utopia; experiment