Особливості центральної гемодинаміки у чоловіків, які зайняті у промисловому виробництві - Пшибельський, Володимир Володимирович; Шевчук, Тетяна Яківна; Дмитроца, Олена Романівна; Трофимяк, Юрій Володимирович; Pshybelskyi, Volodymyr V.; Shevchuk, Tetiana Ya.; Dmytrotsa, Olena R.; Trofymiak, Yurii V. («East West» Association for Advanced Studies and Higher Education GmbH, Vienna, Austria, 2015)
Проблема стану здоров’я населення України в наш час стоїть дуже гостро і потребує комплексного підходу. Останніми десятиліттями відбуваються зміни та інтенсивне забруднення навколишнього середовища, спричинені значним розвитком промислового виробництва, збільшенням кількості автотранспорту, зростанням обсягу промислових та побутових відходів тощо. Забруднення атмосферного повітря посідає перше місце серед інших за ступенем хімічної небезпеки, оскільки, маючи найбільше поширення, ці забруднювачі потрапляють і в інші середовища. Основними є пилові частинки, окис вуглецю, окиси азоту та сірки, озон, важкі метали (свинець, ртуть), поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші токсичні хімічні речовини. Токсична дія на організм свинцю та його сполук виявляється, у першу чергу, ураженням серцево-судинної систем та системи крові, особливо гемопоезу. Початкові зміни з боку роботи кровообігу характеризуються лабільністю артеріального тиску (АТ) з чіткою тенденцією до гіпертензії та підвищення судинного тонусу. Результати клінічних та епідеміологічних досліджень свідчать, що тривалий контакт зі сполуками свинцю призводить до підвищення АТ та достовірно збільшує ризик виникнення серцево-судинної патології.
Features central hemodynamics in men who are engaged in industrial production
Keywords: центральна гемодинаміка; промислове виробництво